fbpx

Pomoću pametnih telefona ćete moći otključati vaš automobil

 

Konzorcijum za povezivanje automobila, mješavina velikih pametnih i automobilskih brendova, objavio je standard Digital Key 1.0 (PDF) koji će vam omogućiti virtuelni ključ koji može otključati vaše vozilo, pokrenuti motor i čak dijeliti pristup sa drugim vozačima.

Iznenađujuće je da se tehnologija fokusira na sigurnost više nego bilo šta drugo. Ovo otključavanje ima prednost iz razloga što se automobil ne može otključati na daljinu, već se otključava kada je vozač pored automobila (putem NFC tehnologije). To sprječava kradljivce automobila, jer sada ne mogu daljinski otključati vozilo.

Potrebno je malo vremena za kompanije da implementiraju ovu funkciju, tako da dani zadržavanja opipljivog ključa u džepovima još nisu učinjeni. Međutim, članstvo konzorcijuma ukazuje na to da Digital Key može biti sveprisutan kada dođe do toga. Apple, LG i Samsung su među brendovima telefona u grupi, a brendovi automobila, uključujući BMW, Hyundai, Volvo i Volkswagen, također su u ovoj grupi. Također se govori o verziji 2.0 specifikacije koja će obećati više interoperabilnosti između automobila i mobilnih uređaja u prvoj četvrtini 2019. godine.

Standard obećava pogodnost za svakoga ko teži da zaboravi svoje uobičajne ključeve, ali to bi također moglo biti od suštinskog značaja za buduće automobile. Brendovi poput Lynk & Co počinju da nude dijeljenje automobila kao karakteristiku, bez obzira da li nudi privremeni pristup vašoj tinejdžerskoj noći ili rentanje vašeg automobila komšijama. Ovo bi moglo učiniti dijeljenje relativno trivijalnim i smanjiti troškove vlasništva za kupce koji samo periodično voze sopstvene mašine.

Pogledajte video prilog: