fbpx

Huawei ispred Applea po broju isporučenih uređaja

Da su zemlje Azije veoma napredne u svijetu tehnologije potvrđuje činjenica da pored Samsunga koji se nalazi na prvom mjestu kao proizvođač pametnih telefona, se ne drugom mjestu nalazi i Kineski proizvođač Huawei. Huawei je sa drugog mjesta skinuo kompaniju Apple.

Tokom druge četvrtine ove godine Huawei je isporučio više uređaja od Applea i na taj način dospio na drugo mjesto po broju isporučenih uređaja, te se sada nalazi odmah iza Samsunga. Nakon posljednjeg izvještaja IDC-a (International Data Corporation), može se vidjeti da je ukupno tržište pametnih telefona palo za 1,8 % u drugoj četvrtini 2018. godine. Najveće iznenađenje je to što Huawei sada ima 15,8 % udjela tržišta sa 54.2 miliona isporučenih uređaja u drugoj četvrtini godine.

Ovaj podatak nam ne govori da Appleu ide loše. Oni sada važe kao najvrjednija kompanije, te se očekuje da bi uskoro mogli biti i vodeća kompanija koja će imati vrijednost bilion dolara. Također, Apple isporučuje malo više uređaja ove godine s obzirom na prošlu, te ima veći udjel na tržištu. Samsung isporučuje 10.4% manje uređaja, ali i dalje drži vodstvo sa 20.9% udjela u tržištu pametnih telefona sa 71.5 miliona prodanih primjeraka. Možemo zaključiti da nekadašnji kupci Samsunga polahko prelaze na Huawei i druge Androide. Najviše je pao Samsung, dok su najviše rasli Huawei i Xiaomi. Na četvrtom mjestu se nalazi Xiaomi, a na petom OPPO.

WorldWide Smartphone Market, Top 5 Company Shipments, Market Share, and Year-over-Year Growth, Q2 2018 (shipments in millions)Source: IDC Woeldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, July 31, 2018

Prema analzima se navodi da Appleu prodaja jako ovisi o četvrtini i dijelu godine za koji se gleda prodaja. Dok Samsung i Huawei prodaju različite uređaje tokom cijele godine, Apple svoje uređaje predstavlja u septembru te u tom periodu ima ogroman rast prodaje. Zbog toga je vjerovatno da će do kraja godine u zadnjoj četvrtini Apple ponovno zauzeti barem drugo mjesto po broju prodatih uređaja, a moguće je i da dospije na prvo.