fbpx

Puna baterija za samo nekoliko minuta?

 

Već duže vrijeme čekamo razvoj baterija koje će se brzo puniti i koje će imati veću trajnost. Naučnici sa Kembridža su sada veoma blizu otkrića kojim bi za par minuta imali pune baterije na našim mobilnim telefonima.

Otkrili su da oksidi niobijuma i volframa omogućavaju mnogo brže punjenje baterije, te bi na taj način moglo drastično smanjiti vrijeme čekanja da se napune mobiteli pa čak i električna vozila. Samim tim bi se desio i porast prihavatnja elektičnih automobila i solarne energije.

Jedan od glavnih razloga zbog čega mnogi nisu spremni da pređu na električne automobile jeste u tome što je potrebno da se nakon određene pređene kilometraže baterija automobila napuni, kako bi opet mogli da voze 200 ili 300 kilometara.

Brzina kojom se puni baterija zavisi od brzine kojom pozitivno naelektrisani joni litijuma mogu da stignu do negativno naelektrisane elektrode, a jedno od rješenja bile su nanočestice. Ipak, to je bio skup pristup.

Na Kembridžu su utvrdili da joni litijuma mogu brže da prolaze kroz okside niobijuma i volframa.

Autor studije Kent Grifit kaže da su ove čestice temeljno drugačije. Pomenute čestice su otkrivene 1965. godine, a naučnici su u testovima utvrdili kako su joni kroz testiranu bateriju prolazili nekoliko stotina puta brže nego kroz uobičajene elektrode sa keramikom. Grifit ističe da one lako mogu da se proizvedu i da ne zahtevaju dodatne hemikalije i rastvarače.

Optimizacija korištenja ovih materija u čitavoj bateriji će biti slijedeći korak za naučnike. Napominju da bi se tehnika mogla dodatno optimizovati, te će na taj način donijeti poboljšanje u radu takvih baterija.