fbpx

Oculus ‘Santa Cruz’ VR slušalice stižu početkom 2019. godine

 

Facebook i Oculus će zvanično predstaviti srednjoročne VR slušalice tokom konferencije Oculus Connect 5 26. i 27. septembra. Izvori tvrde da će stići početkom 2019. godine. Predstavnik Oculusa ne želi komentarisati glasine, već je rekao “OC5 će biti stvarno uzbudljiv”.

Oculus je potvrdio sa Digital Trends u martu da će slušalice služiti kao srednji sloj proizvoda koji se nalazi između visokog nivoa Oculus Rift i niskog nivoa Oculus Go. Neće biti vezana kao Oculus Rift, niti će biti ograničena na pokrete glave kao što je Oculus Go. U vezi s tim, slušalice Santa Cruz će biti usmjerene na samostalno VR tržište. Uključiti će ugrađene kamere za praćenje vašeg fizičkog okruženja, omogućavajući vam slobodno kretanje kroz otvoreni prostor. Također vam nisu potrebni spoljni senzori – poput onih koji se koriste sa Oculus Rift i HTC Vive – da biste pratili vašu fizičku poziciju u prostoru za igru.

Naravno, bez žica i spoljnih senzora, očekivali biste da stvarni svijet pokvari virtuelnu zabavu bacanjem zidova, namještaja pa čak i djece u miks. Oculus rješava ovaj problem svojim sistemom “čuvar” koji baca plavu mrežu kada pristupite skeniranom objektu ili zidu. Google's WorldSense tehnologija za svoje samostalne slušalice Daydream navodno čini nešto slično.

Jedna od sesija tokom konferencije Oculus Connect narednog mjeseca će govoriti o prenosu Oculus Rift aplikacija na slušalice Santa Cruz.

Oculus Go, koji je lansiran u maju, samo prati pokret vaših glava i uključuje ulaz od kontrolora kretanja. Model od 32GB košta 200 dolara, a 64GB više od 250 dolara. Podržava sve VR aplikacije koje se pružaju preko Oculus Store-a za Samsung Gear VR platformu. To znači da će većina onoga što kupite za Samsungove slušalice zasnovane na smartfonu raditi na Oculus Go-u, koji ne zahtijeva pametni telefon.

U međuvremenu, Oculus Rift košta 400 dolara i uključuje slušalice, kontrolere kretanja, spoljne senzore i tako dalje. Zahtijeva povezanost sa računarom i povlači sadržaj iz Oculus Store i Steam. Pretpostavljamo da će predstojeća Santa Cruz slušalica imati početnu cijenu od 300 dolara.

Očekuje se da će srednjoškolska jedinica Santa Cruz stići u martu 2019. godine kako bi proslavila drugu godišnjicu dostupnosti Oculus Rift-a na tržištu. Originalne slušalice stigle su 28. marta 2016. godine.