fbpx

Samsung X5 SSD disk

 

Samsung je nedavno izbacio na tržište SSD disk kojeg su nazvali X5. Uređaji će biti dostupni početkom septembra, a možete ih naći i na službenim Samsungovim stranicama.

Portabilni SSD-ovi su uvijek bili mnogo privlačniji od portabilnih klasičnih tvrdih diskova jer nemaju mehaničke i pomične dijelove, mnogo su brži od HDD-a i nisu toliko “ranjivi” u vašem ruksaku. Naravno, to se uvijek odrazi i na cijenu.

Novi X5 SSD će koristiti kombinaciju Thunderbolt 3 tehnologije i NMVe-a, što će im dati brzinu kakvu imaju interni SSD-ovi (npr. bit će brz kao Samsungov 960 Pro). Ovaj SSD disk će biti brži od gotovo svih eksternih SSD-ova na tržištu. Bit će brži i od svog prijašnjeg modela T5 koji je bio fantastičan.

Ovi diskovi bi trebali imati brzinu čitanja od oko 2800 MB/s, dok će im pisanje biti oko 2300 MB/s. To je oko 5 puta brže od maloprije spomenutog diska T5.

Dizajn:
Nije nešto šta vas može oduševitii, mada nije ni toliko loš. SSD disk X5 dolazi u potpunom metalnom kućištu. S donje strane ima neklizeću površinu. Bit će i shock-resistant, te drop-resistant.Veoma je izdržljiv, te se smatra da bi i nakon pada sa visine od 2 metra bio u funkciji.

Ono što je vrijedno spomena i pohvale jeste da će SSD imati na sebi enkripcijski softver kako biste zaštitili svoje podatke. Sve u svemu odličan eksterni disk za sve one koji imaju Mac ili PC s Thunderbolt 3 utorom.