fbpx

Veća zainteresovanost za Watch 4 nego za iphone xs

 

Prema analizi koju je sproeveo poznati analitičar Ming – Chu Kuo, a koja je vezana za prodaju novih iPhonea i novog Watcha 4, zanimanje za iPhone XS je manje od onog kako se očekivalo, a za Watch 4 je suprotno, tj. mnogo veće od očekivanog.

Kuo je naveo da je posljedica niže narudžbe za iPhone XS manja od očekivane. Razlog tome se vjerovatno krije jer nema prevelike razlike u odnosu na prošlogodišnji iPhone X, ali i zbog povećanog interesa kupaca za modele XR i XS Max. Kuo sada prognozira kako će prodajni udio iPhonea XS do kraja godine činiti samo 10-15%, a ne između 15% i 20% kako je isprva mislio.

Također, Kuo je promijenio prvobitnu prognozu vezanu za prodaju, najjeftinijeg iPhonea – XR, te za njega smatra da će činiti između 55% i 60% prodaje do kraja godine. Za iPhone XS Max, Kuo ima solidnu prognozu, posebno kada je riječ o kupcima iz Kine.

Zahvaljujući njima, novoj zlatnoj boji, velikom zaslonu te dual SIM karakteristici, do kraja godine XS Max bi trebao imati udio u prodaji između 25% i 30%. Također, Ming-Chi Kuo smatra da će se do kraja 2018. godine prodati između 75 i 80 miliona iPhonea.

Dok kupci nisu pretjerano zainteresovani za iPhone XS, za Watch 4 itekako jesu. Kuo smatra da je najveći tazlog toga veći zaslon i nove originalne funkcije koje prethodni modeli nisu imali

IOčekuje se kako će Apple do kraja godine prodati 18 milliona satova, a od toga bi više od 50% prodaje trebao činiti novi Watch 4.