fbpx

Kaspersky upozorava na porast napada na IoT uređaje

 

Kaspersky Lab u svome izvještaju upozorava na sve veći broj napada na IoT uređaje. U prvih šest mjeseci ove godine je zabilježeno tri puta više napada u odnosu na cijelu proteklu 2017- godinu. Također, napadi koji su se desili 2017. godine na loT uređaje, su duplo veći od napada koji su se desili 2016. godine.

Vidjljivo je da porsatom IoT uređaja raste i broj napada na iste.  Najčešći napadi su napadi na Talnet i SSH lozinke, a što se tiče malwarea preuzetog na uređaje dominira onaj iz obitelji Mirai.

Njačešće mete napada su ruteti. Iza rutera se nalaze DVR uređaji, a vrlo interesantan podatak jeste da je zabilježeno 33 napada na mašine za veš (tj. 0,68% od ukupnih napada). Napadnuti uređaji često postaju dijelom botnet mreža, koriste se za izvođenje DDoS napada ili čak mogu poslužiti kao sredstvo za rudarenje kriptovaluta.

Najviše napada zabilježeno je u Brazilu (23%), Kini (17%), Japanu (9%) i Rusiji (7%). Honeypotovi Kaspersky Laba koji nastoje privući cyber kriminalce zabilježili su više od 12 miliona napada sa čak 86 hiljada različitih IP adresa.

Također, Kaspersky je upozorio da se prozvođači IoT uređaja nisu na adekvatan način zainteresovali za sigurnost svojih uređaja, pa s toga Kaspersky daje određene savjete kako uređaje učiniti sigurnijima.

To je na primjer savjet da se IoT uređaji ne spajaju na vanjske mreže ukoliko to nije prijeko potrebno, redovno instalirati nadogradnje firmwarea, zamijeniti zadane lozinke koje su došle s uređajem s kvalitetnijim lozinkama, zatvoriti portove koji se ne koriste te po potrebi vratiti uređaje na tvorničke postavke u slučaju infekcije malwareom.