fbpx

XIAOMI BLACK SHARK HELO – PRVI PAMETNI TELEFON SA 10 GB RAM-A!

 

Xiamoi je prije 6 mjeseci ušao u gamerske vode sa Xiaomi Black Shark pametnim telefonom. U Kini je predstavljen Xiaomi Black Shark Helo, veoma zanimljiv pametni telefon. Primjetna je razlika i nadogradnja u odnosu na prethodni model. Ovo je ujedno prvi pametni telefon sa 10 GB RAM-a. Sigurno da je ova količina memorije pretjerano visoka, ali Xiaomi se uklopio u tu gamersku kulturu, a to je pretjerivanje.

Ovaj model posjeduje LED RGN osvjetljenje. Logo se nalazi na zadnjoj strani i svijetli u raznim bojama. Također, na desnoj i lijevoj strani imaju posebne LED trake. Zadnja strana je sada staklena, a u sredini se nalazi metalni okvir. Jedna od većih promjena u odnosu na prethodnika je što se sada na prednjoj strani nalazi AMOLED zaslon. Dijagonala mu je 6.01″, rezolucija FullHD+ i jedini “nedostatak” je što se radi o klasičnom “60 Hz refresh rate” zaslonu. Tako da ništa od  90 Hz ili 120 Hz zaslona kao na ASUS ROG Phone i Razer Phone, ali zato je ovaj telefon osjetno jeftiniji od njih. Dobra stvar je što zahvaljujući posebnom čipu od Pixelworks-a zaslon može u realom vremenu da konvertuje SDR sadržaj u HDR. Naravno, to ujedno znači i da ima podršku za HDR10.

Hardver je standarni današnji high-end. Tu su Snapdragon 845 procesor, 6 GB, 8 GB i 10 GB RAM varijante, do 256 GB interne memorije, 12MP + 20 MP dvostruka zadnja kamera (f/1.75). Prednja kamera je 20 MP, te baterija 4000mAh sa podrškom za Qick Charge 3.0. Također, ima i prednje stereo zvučnike. Realno, dobar hardver smo i očekivali, ali šta je to što čini ovaj telefon gamerskim?

Pozitivna vijest je da standardne 6 GB i 8 GB varijante dolaze zajedno sa jednim analognim kontrolerom kojega lagano “zakačite” na jednu stranu uređaja. Kontroler je bežični i zapravo ga ne zakačite direktno na telefon nego na posebnu maskicu koja dođe zajedno sa telefonom. 10 GB varijanta dolazi sa čak dva kontrolera. Tu je i Gamer Studio aplikacija koja omogućava podešavanje raznih parametara vezanih za CPU, zaslon, mrežu itd. te pravljenje hardverskih profila za svaku igru pojedinačno. Ne treba zaboraviti ni tipku (slajder) sa strane koji aktivira tzv. “Shark Space” koji ograničava pozadinske procese da bi ostavio što više resursa za igru koju igrate.