fbpx

Vodič za kupovinu televizora

Kupovina novog televizora mnogim ljudima često predstavlja problem s obzirom na veliki izbor modela.  Kako bi vam pomogli pri odabiru, odlučili smo napraviti kratak vodič za kupovinu televizora u kojem ćemo objasniti neke osnovne razlike među njima i na šta naročito treba da obratite pažnju prilikom kupovine. Glavni faktori prilikom kupovine novog TV-a za većinu ljudi su naravno cijena i veličina ekrana.

Najvažniji parametri pri odabiru novog televizora:

1.      Veličina ekrana i rezolucija

Dijagonala: Pri odabiru novog televizora najvažniji parametar je veličina ekrana s obzirom da određuje udaljenost sa koje će se gledati TV u optimalnim uslovima. Trenutno su u ponudi TV uređaji dijagonala od 22“ (55 cm) do 85“ (215 cm). Kako se povećava dijagonala uređaja preporučuje se i izbor uređaja sa većom rezolucijom.
Izbor veličine ekrana najviše ovisi od toga kolika je udaljenost između mjesta gdje sjedite i mjesta na kojem se televizor nalazi. Ukoliko na ekranu vidite tačkice (pixele), znači da ste preblizu TV-a.

ZAKLJUČAK: Najbolje je pozicionirati televizor na dužini koja je tri puta (3 x) veća od veličine dijagonale televizora kada je u pitanju HD rezolucija, odnosno 1.5 puta kada je u pitanju 4 Ultra HD rezolucija.

Rezolucija ekrana se mjeri u pixelima, a pixel je mala tačkica na ekranu. Što je više pixela na ekranu, to znači da će slika biti oštrija i jasnija. Danas, proizvođači se sve više fokusiraju na proizvodnju televizora koji imaju 4K (Ultra HD) rezoluciju ekrana.

Važno je napomenuti da 4K sadržaj još nije toliko rasprostranjen i da je dostupan samo preko određenih servisa na internetu. HD sadržaj je dosta prisutniji, kako na internetu tako i kod kablovskih operatera u BiH. Čest pojam kod 4K televizora jeste „upscalling“ što znači da 4K televizori mogu povećati rezoluciju HD sadržaja na 4K, ali rezultati su često drugačiji i taj sadržaj ne izgleda kao pravi 4K sadržaj. Cijene Full HD televizora generalno su niže u odnosu na 4K televizore, mada su i cijene 4K (Ultra HD) televizora iz dana u dan su sve niže.

2. Smart

Ukratko, Smart TV znači da televizor uz pomoć posebnog softwera i integrisanog Wi-Fi ili LAN-a može pristupiti raznim sadržajima na internetu (npr. možete gledati YouTube, filmove na NetFlixu ili nekim drugim servisima, pretraživati internet, provjeravati Facebook, vremensku prognozu, igrati video igrice i sl).

Koji Smart je najbolji? Ovdje nema pobjednika, jer proizvođači nastoje da svoj software maximalno unaprijede i optimiziraju do te mjere da oni iz godine u godinu postaju sve bolji i jednostavniji za korištenje.

3. Konektori

Što možete spojiti na TV? Današnji uređaji su u stanju ostvariti konekciju sa velikim brojem uređaja na tržištu kao što su: igraće konzole, hard disk memorijski uređaji, USB memorije, memorijske kartice, kućna kina, Hi-Fi komponente i mnoge druge. HDMI i USB su najšire rasprostranjeni konektori na uređajima pa se preporučuje da ih TV ima u dostatnoj količini za sve buduće potrebe.

Jedna od prednosti novijih TV uređaja je i mogućnost spajanja uređaja putem bluetooth tehnologije, npr. zvučnici dok je Wi-Fi modul ugrađen u TV postao već standardna oprema svakog novog SMART TV uređaja.

Određeni modeli omogućavaju spajanje mobilnog uređaja na veliki zaslon što uvelike olakšava pregled slika sa putovanja ili videozapisa sa nogometne utakmice djeteta. Ukoliko imate potrebe za kabelskim i satelitskim prijemom CI/CI+ utor će vam biti od velike pomoći.

 4. Digitalni tuneri

Tuner/prijemnik je osnova svakog TV-a koja omogućava prijem signala. Novi uređaji su opremljeni drugom generacijom tunera koji podržavaju nove codece i veće rezolucije (4K).

Vrste tunera:

  • DVB-T – trenutačni standard zemaljskog prijema koji će biti zamijenjen uskoro DVB-T2 standardom
  • DVB-T2 – novi standard koji omogućava efektnije dekodiranje signala, sadržaj veće rezolucije što omogućava HDTV kvalitetu sadržaja
  • DVB-S2 – satelitski prijem – za potpunu iskoristivost potreban vam je odgovarajući izvor signala, modul za dekodiranje (CI/CI+) i kartica za gledanje sadržaja od strane pay per view medijskih kuća.
  • DVB-C – kabelska – za potpunu funkcionalnost potreban je odgovarajući izvor signala i „kartica“ za pristup plaćenim kanalima

5. Brzina osvježavanja – Refresh rate

Osvježavanje slike kod televizora se mjeri u Hz (hercima). Najjednostavnije rečeno: ako televizor ima 50Hz osvježenje slike, to znači da će se slika osvježiti 50 puta u jednoj sekundi.  Standardni “refresh rate” je 60Hz u sekundi.Međutim, u scenama koje imaju objekte koji se brzo kreću, osvježavanje od 60 herca može da dovede do toga da slika izgleda mutno, naročito na LCD televizorima.

Kako bi se to izbjeglo, proizvođači televizora su udvostručili (120 Hz), a u nekim slučajevima i učetvorostručili osvježavanje slike (240 Hz).
Oprez, čuvajte se termina kao što je “effective refresh rate” (efektivna brzina osvježavanja slike). To znači da je “refresh rate” zapravo duplo manji od navedenog.

ZAKLJUČAK: Ne kupujte televizor sa brzinom osvježavanja slike koja je manja od 120 Hz.

6. Tehnologija projekcije slike

Pozadinsko osvjetljenje radi na principu elektroničkog elementa koji električni signal pretvara u svjetlosni. Usporedimo li prethodnu tehnologiju LCD televizora sa CCFL pozadinskim osvjetljenjem glavnu razliku uočiti ćemo u većoj paleti boja, smanjenoj potrošnji energije, tanjim profilima televizora i najvažnije materijalu koji ne sadrži živu kao opasan materijal a sve to zahvaljujući LED tehnologiji
  • „rubni“ LED (edge LED) – diode su postavljene na rub zaslona sa sve 4 strane. TV uređaji sa ovom tehnologijom mogu imati tanji profil za razliku od direktnih LED TV-a. Jeftiniji modeli mogu imati nejednake količine osvjetljenja, ali u zanemarivom postotku.
  • „direktni“ LED (direct LED) – diode su postavljene ravnomjerno po cijeloj površini zaslona, što zaslon čini ravnomjerno osvijetljen a sliku kontrastniju. Ključ ove tehnologije je „Local Dimming“ što podrazumijeva da se u pojedinim trenucima određene diode priguše kako bi se postigao veći kontrast na zaslonu.
  • OLED – televizori nude iznimno visok stepen tačnosti boja, širokih uglova gledanja i slike koja je gotovo bez zamućenja. Ova tehnologija donosi apsolutnu crnu umjesto relativne kao na ostalim tehnologijama i još veći kontrast nego na direktnom LED osvjetljenju. OLED tehnologija također omogućuje izvanredno tanke ekrane.

 7. Potrošnja energije

Na tržištu su zastupljeni uređaji sa prosječnim potrošnjama od 20 do 415 kWh godišnje. Godišnja potrošnja televizora koju morate platiti može biti bitan faktor u procesu odabira televizora. Potrošnju energije možete kontrolisati odabirom postavki slike koju koristite za najčešće gledanje programa. Na potrošnju električne energije možete uticati biranjem postavki prikaza koje su tamnije i koriste manje kontrasta.
[blockquote class=”style3”]Ponudu televizora pogledajte OVDJE![/blockquote]