fbpx

Microsoft Surface Go, najjeftiniji i najmanji Surface do sada

 

Microsoft je predstavio novog člana porodice Surface. Riječ je o uređaju naziva Surface Go koji je do sada najmanji i ujedno najjeftiniji Surface uređaj.

Iako je usmjeren na sve korisnike, Surface Go bi mogao pomoći Microsoftu da održi „borbu“ protiv Apple-a i Google-a za veći udio na tržištu studenata.

Google-ovi Chromebook laptopi dominiraju na tom tržištu, pružajući skoro 60% svih uređaja u učionici, prema izvještaju istraživačke kuće Futuresource iz 2017. godine. Apple uređaji čine oko 17 %.

Surface Go pokreće softver Windows 10 S. Kao i svaki drugi tablet iz Redmonda, on ima odvojivu tastaturu i podržava Surface Pen. Također nudi nekoliko funkcija namijenjenih učenicima: „Portrait mode“ čini stranice poput udžbenika i „Landscape mode“ ih uporedo čini kao otvorenu knjigu.

Potpredsjednik istraživačke kuće Forrester je rekao da Surface Go vidi veoma privlačnim za razne kompanije zbog male veličine sa Windows sistemom.

On opremljuje mobilne radnike sa veoma laganim uređajem koji je izuzetno pouzdan i siguran i pokreće poslovne aplikacije u Windowsu. Trebalo bi da se odlično nadmeće sa iPad-om. Također ima dizajnerski stil te posjeduje razne aplikacije koje su potrebne radnicima.

“Ostaje da se vidi tačno kako će se potrošačko tržište za ovaj uređaj razviti, ali tržište preduzeća bi trebalo da pokaže snažnu potražnju“, rekao je Gownder.

Pogledajte video prilog: