fbpx

Transcend SSD220 i SSD230

 

Ova dva SSD-a nisu najnoviji Trascendovi modeli, ali su izuzetno povoljni.

Ukoliko danas želite složiti novi računar, te što se tiče pohrane podataka želite proći što jeftinije, kupit ćete SSD, ane čvrsti disk. Tako ćete postupiti iz razloga jer su 120-gigabajtni modeli veoma jeftini da im ne može konkurisati niti jedan „mehaničar“. Pored prednosti koju imaju u cijeni, SSD-ovi su također u prednosti i što se tiče performansi. Jedina mana im je nizak kapacitet. Međutim, 120 GB sasvim je dovoljno za osnovnu konfiguraciju ili eventualno za neki stariji računar koji namjeravamo da ubrzamo sa SSD-om.

Kada govorimo o Transcend SSD220 i SSD230 diskovima, treba naglasiti da je riječ o 2,5-inčnim SATA SSD-ovima koji su temeljeni na jeftinoj TLC memoriji. AIDA64 nije uspjela identifikovati o kojim se tačno čipovima radi, ali s druge strane, znamo da se koristi Silicon Motionov kontroler SM2558H. On je u slučaju modela SSD230 kombiniran s DRAM cacheom, zbog čega taj SSD u testovima ima više performanse u odnosu na SSD220. SSD230 također nudi i ponešto veći kapacitet, tako da u konačnici slabiji SSD zapravo nema smisla kupovati.

Ponuda sličnih jeftinih TLC SSD-ova doista je velikaa, ali Transcend se nada da će korisnici ipak izdvojiti nešto više novca zbog pristojnijih performansi, posebno kad je riječ o modelu SSD230.